Porten ut i världen är också porten till ditt hem.

Garageporten är PORTEN UT I VÄRLDEN ÄR OCKSÅ PORTEN TILL DITT HEM. Det kan då vara bra att veta vad man behöver för att en garageport ska vara så passande som möjligt och ha optimal funktion för brukaren. Vilken typ av garageport man ska välja och hur den ska se ut är personligt och beror på vems stil man föredrar och vilket material som är mest praktiskt för garageporten.

Portar

Nyttan och kravet är ledande när man ska välja garageport. Avgörande är också hur mycket plats som finns i anslutning till och i garaget. Går det att öppna garageportarna inåt, utåt eller på sidan? Är det bättre att utnyttja det utrymme som finns i garagets tak eller vägg? Välj med omsorg på vad som passar just dig och ditt garage.

Det är bekvämt att få sin garageport monterad av en fackman, men det går bra att montera garageporten själv, även om vissa modeller av garageportar kräver mer tid än andra. Exempelvis 2,5×2 meters takskutport tar ca 4-5 timmar att montera om det är första gången, plus eventuell motor, menads en Vipport tar 1 timme.

Normalt garageportar fabriceras i de frekventa standardmåtten men det går även att ta fram udda mått på portar, dock så kommer detta ta längre tid att ta fram och det kommer att kosta mer.

Normala garageportar

De fyra populäraste typerna av garageportar är vipportar, vikportar, skjutportar och slagport. Vilken garageport du vill ha beror framförallt på användningsområde och hur du vill använda utrymmet i garaget. Slagporten tar ingen plats när den är stängd, men när dubbeldörren öppnas så måste det finnas fritt utrymme att öppna dem eftersom de är utgående.

Takskjutporten är en praktisk garageport om man har högt i tak och behöver plats framför garageporten. Den fälls enkelt ner genom ett handtag eller via portmotor ett knapptryck.. Det som tar plats är anordningen i garagets tak, så man behöver ett slätt tak att montera den på.

Vikporten även kallad industriport öppnas åt sidan. Kräver inte mycket plats alls går att få i flest storlekar, normalt är detta valet när porten skall vara riktigt stor. Finns med fönster och infällda dörrar.  Går fint att använda med portmotor på de mindre modellerna.

Slagport

Slagporten är en 2 delat dörr av beredare mått. Vanligaste materialet är trä, men finns även i aluminium och stål. Finns ett stort  utbud på olika varianter, men tänk på kvalitén när du kommer en sådan, bör hålla samma kvalitet som en ytterdörr.

Vipporten lyfts upp i sin hela längd och skjuts sedan in under taken. Förvaringsutrymmet i taket försvinner p.g.a. garageportens upphängning. Vipportar har fördelen att den är lätt att öppna och använda. Äldre modeller har det varit problem med fjädrarna som inte vart säkrade, och då kan de vara farliga, om modellen är mer än 10 år, så kan de vara bra att tala med en fackman som kollar över porten. Går fint att använda med portmotor.

DÄRFÖR BÖR PORTEN PASSA BÅDE TILL DIG OCH DITT HUS, OAVSETT VEM DU ÄR.