Drömgarage!

När våren närmar sig är det många som planerar att bygga garage.  Det finns många fördelar med riktigt garage .

Främst tänker många på att skydda sina bilar och att få sätta sig i en is och snöfri bil under vintern. Men passa gärna på att planera för mer än bara bilen. Ett välplanerat garage lämnar inte bara en fri uppfart, det avlastar också huset och skapar plats för förvaring och hobby.

 

Det behöver inte vara komplicerat att bygga garage. Mellby Garage som är Sveriges största garageleverantör och har över 60 års erfarenhet i branschen delar gärna med sig av sina tips för ett lyckat garagebygge och ett fungerande garage.

 

Bygga nytt garage

Behöver du ett nytt garage? Då skall du tänka på följande för att du skall få ett garage som passar dina behov, som håller för snö och vind och som går snabbt att projektera och bygga.

 

Kontakta byggnadskontoret i din kommun.

Börja alltid med att kontrollera om hur du får bygga ditt garage. Byggnadskontoret kan hjälpa dig att få reda på vilka eventuella storleksbegränsningar som gäller för just din tomt och om de har några andra krav på exempelvis takbeklädnad eller annan utformning för att kunna bevilja bygglov. Att göra denna kontroll innan du börjar planera och rita sparar ofta mycket tid jämfört med om du får göra ändringar på utformning i efterhand.

 

Välj garagetyp

Enkelgarage, dubbelgarage , carport eller garage med övervåning. Det finns många olika garagebyggnader att välja mellan. Tänk på hur du skall använda ditt garage. Hur många bilar skall du ha i det? Vad har du mer som du behöver ha plats för? Med dagens öppna planlösningar på bostadshus försvinner mycket förvaringsutrymme. Det gör att allt fler väljer att skapa förvaring i garaget. Lägg till en del med förråd eller bygg på höjden med garage med loft  eller garage med övervåning.

Lägenhetsgarage

Fundera även vilka hobbys du kan skapa plats för i garaget. Dagens garage får ofta vara platsen för bandet att öva på, festlokalen en regnig midsommarafton eller planteringslokal och vinterförvaring för uteväxterna.

Utformningen av garaget är ett mycket viktigt steg och här kan vi som proffs vara till stor hjälp säger Fredrik Sahlberg på Mellby Garage. ”Några vill kunna meka med bilen och få in en billyft i sitt garage, andra har mer behov av förvaring av exempelvis sommarmöbler eller extra boyta”.

– Med vår erfarenhet och specialkunskap om garage hjälper vi kunden att hitta lösningar som de inte hade tänkt på från början. Sen gäller det att matcha kringliggande byggnader på ett bra sätt för att du skall få en snygg helhetskänsla för din fastighet. Med vårt byggsystem har vi över 5 miljoner standardlösningar, sen hjälper vi även kunder som har behov av en speciallösning.”

Välj en riktig garageleverantör.

Tänk på att det är du som kund som ansvarar för att byggnaden uppfyller kraven enligt svensk bygglagstiftning. En snickare får aldrig konstruera ett garage om denne inte dessutom är utbildad konstruktör. Du skall ställa krav på att din leverantör lämnar en skriftlig garanti på att byggnaden uppfyller svensk bygglagstiftnings krav. Mellby Garage har infört denna garanti i Sverige och kallar den byggnormsgaranti . Får du inte denna garanti så är det bara du som kund som ansvarar för byggnadens riktighet. Tänk även på att välja en garageleverantör  som har funnits länge och som har god ekonomi så att du har trygghet i att inte företaget sätts i konkurs om det skulle uppstå problem med ditt bygge.

 

Lösvirke, blocksystem eller nyckelfärdig lösning

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denna fråga handlar alltid om pris och hur mycket tid du vill tillbringa med att bygga på ditt garage. Att bygga själv är så klart billigare om du kan undvara tiden. Vill du bygga snabbare är ett riktigt blocksystem med färdiga väggelement självklart mycket snabbare än lösvirke. Om du skall använda snickare är det nästan alltid billigare att välja en snickare som bygger garage i blocksystem . Det går snabbare, de behöver inte åka otaliga resor till bygghandeln och de gör inte av med lika mycket mantimmar på plats vilket är den stora kostnaden. Mellby Garage märker en kraftig ökning på deras nyckelfärdiga lösning. Många värdesätter att ha en part att förhandla med och att få ett totalpris på projektet. Det är naturligtvis väldigt skönt att få hela garaget klart på bara en till två veckor med grund och allt.

 

För att skapa ditt drömgarage kan det vara bra att ta del av inspirationsbilder, garagebyggareguiden och expertråd, som du hittar på www.mellbygarage.se

Mer plats i ditt garage

Ett vanligt problem är att bilen inte får plats i garaget eftersom man har så mycket ”grejer” där. Mellby Garage har tagit fram ett brett utbud med bra garageinredning  som hjälper dig att få ordning och reda i garaget så att bilen faktiskt får plats. Använd väggar och tak att häng upp dina saker och skapa plats i garaget. Med smarta förvaringslösningar kan du få undan förvånansvärt mycket saker från golvet och samtidigt få ett snyggt garage. Få mer inspiration till smart garageförvaring och snygg garageinredning  i webbshoppen